Tiedotearkisto

 

Yleisö äänesti omaa suosikkipelätintään Variksenpelättimien SM-kisassa 2012. Äänestäneiden kesken arvotun lähiruokayhdistys Kafferin mahtavan herkkukorin voitti Anja Salonen (oik.). Keskellä Kafferin puheenjohtaja Anne Uotila, vasemmalla juontajana toiminut Sari Rautakoski.

 

Vuoden 2012 Omenatyttökilpailun voittajan julkisti tuomariston puolesta Suur-Seudun Osuuskaupan toimitusjohtaja Esko Jääskeläinen.

 

Paras omenatuote –maininnan sai 2012 Urpuliisa Kuosmasen käsityönä valmistama Omenaenkeli-kangasnukke, jonka helmaa koristavat pyöreät omenat.

 

 

Lehdistötiedote 24.9.2012

Omenakarnevaaleilla rikottiin 4500 kävijän raja

Aurinkoinen syyssää siivitti Omenakarnevaalit ennätykselliseen yleisömäärään: omena ja muut sadonkorjuun herkut ja monipuoliset käsityöt houkuttivat paikalle yli 4500 kävijää.

Ostettavaa riittikin sillä myyjiä oli paikalla yli 80 kojussa, jotka oli koristeltu vaivoja säästelemättä kauniisti tapahtuman henkeen sopiviksi. Suosittua ohjelmaa olivat mm. Teatteri Trala ensemblen musiikkiesitykset, talutusratsastus, komeat museoautot, sepän taonta ja omenalajikenäyttely. Museon näyttelyt keräsivät nekin runsaan yleisön.

Museon uusittu tapahtumakenttä sai niin yleisöltä kuin myyjiltä paljon kiitosta. Tytyrin vaalean kaivoskiven peittämät kulkuväylät jäsensivät aluetta ja tekivät liikkumisen helpoksi.

Uusi Omenatyttö 2012 Eleonora Schirmer jakoi valinnan jälkeen omenia karnevaaliyleisölle. Viisikiloinen omenakori antoi esimakua Omenatytön tehtävistä: yksi niistä on omenien tarjoaminen ja ihmisten tapaaminen Helsingin Matkamessuilla. Tuomariston perustelut kertonut Suuir-Seudun Osuuskaupan toimitusjohtaja Esko Jääskeläinen totesi uuden Omenatytön olevan helposti lähestyttävä iloinen luonnonlapsi, mausteena ripaus huumoria. Kilpailun järjesti Länsi-Uusimaa.

Paras omenatuote –maininnan sai tänä vuonna Urpuliisa Kuosmasen kävityönä valmistama Omenaenkeli – kangasnukke, jonka helmaa koristavat pyöreät omenat. Aiempina vuosina maininta on annettu mm. omenahillolle ja omenapiirakalle. Myyjien kannattaa osallistua omenatuotekilpailuun. Viime vuonna omenapiirakalla maininnan saanut Saija Rahikka kertoo, että herkkua on sen jälkeen syöty mm. Pressossa.

Variksenpelättimien SM-kilpailut voitti auringossa sädehtivä Prinsessa Costa Ricasta.  Voittoisan pelättimen on tehnyt lohjalainen Seija Kääriäinen. Voittopelättimen valinnut Vuoden Lauri, sokerileipuri, kondiittori ja St Honorén kahvilanpitäjä Timo Stolpe ihastui pelättimen kierrätysteemaan: prinsessan puku on valmistettu kokonaan käännetyistä kahvipusseista. Variksenpelätinkilpailuun tuotiin kymmenkunta värikästä ja kekseliästä pelätintä, joiden rakentamisessa oli nähty vaivaa. Joukossa oli mm. vihaista punaista lintua mukaeleva, paperimassasta tehty peljätys ja sateenvarjon rangasta tuunattu kimallus. Kilpailupelättimet ovat nähtävissä näyttelyssä Lohjan pääkirjastossa 26.9.–5.10.

Omenakarnevaalit järjesti Omenakarnevaalit ry yhdessä Lohjan kaupungin ja yhteistyökumppanien kanssa.

Lehdistötiedote 10.9.2012

Omenakarnevaalit Lohjan museolla la 22.9. klo 10 – 16.
20-vuotisnäyttely Lohjan pääkirjastossa

Omenakarnevaalit levittäytyvät Lohjan museon alueelle nyt kolmannen kerran. Luvassa on koko perheen ohjelmallinen sadonkorjuujuhla,  jossa pääosassa ovat omenat, kasvikset ja käsityöt. Ostettavaa riittää, sillä alueen kaikki yli 80 myyntipaikkaa on varattu.

Tapahtumaan  ja museon näyttelyihin on vapaa pääsy.

Ohjelma pitää sisällään perinteisen Omenatytön valinnan ja nyt kolmannen kerran järjestettävät Variksenpelättiemien SM-kilpailut. Rosk’n Rollin kojulla saa kierrätysneuvontaa koko perheelle, Autohistoriallinen seura tuo paikalle museoautoja ja päärakennuksen takana on lapsille ilmaista talutusratsastusta islanninhevosilla. Teatteri Trala ensemble kiertää alueella viihdyttämässä yleisöä elävällä musiikilla. Navetan sisäpihalta löytyy Onnellisen Sepän paja, jossa voi seurata ja kokeilla taontaa.

Makasiinissa on omenalajikenäyttely maistiaisineen asiantuntijoiden opastuksella ja markkina-alueella omenaa sellaisenaan sekä erilaisiksi herkuiksi jalostettuna.

Tapahtuman ohjelmallisen osuuden juontaa lohjalainen näyttelijä Sari Rautakoski.

Omenakarnevaalit juhlii tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan. Juhlavuoden kunniaksi kello 12.05 selviää, miten valtioneuvos Johannes Virolainen ja rouva Kyllikki Virolainen liittyvät Omenakarnevaaleihin. Omenakarnevaalien aikaan istutettiin vuosina 1993 – 2000 Lohjan  museon eli vanhan Pappilan puutarhaan noin 40 omena- ja hedelmäpuuta. Istuttajina oli paikallisia tunnettuja henkilöitä, vuoden Lauriksi valittuja ja Omenatyttöjä. Vohloisten kartanon omenanviljelijä Rolf Alander muistelee, millä perustein lajikkeet valittiin kullekin istuttajalle ja miten ne täydensivät puutarhaa. Lopuksi yleisö viedään tutustumaan puutarhaan.

Tapahtuman ajan puutarhassa voi myös saada Lohjan Puutarhaseuran syysvinkkejä.

Palkittu lohjalainen puuseppä Rudi Merz tuo karnevaaleihin käsikäyttöisen omenanpusertimen ja puristaa mehua näytösluonteisesti navetan edustalla. Rudi Merz sai viime vuonna Lohjan kaupungin kulttuuripalkinnon ja tänä vuonna hänet palkittiin Habitare-messujen EcoDesign –erikoisnäyttelyssä. Rudi Merzin palkittuja tuoleja on esillä Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa 29.9. saakka, myös omenakarnevaalien aikaan.

Lohjan museon näytelyt ovat avoinna yleisölle koko tapahtuman ajan. Perusnäyttelyiden lisäksi voi pedagogiossa tutustua Kotikaupunkimme Lohja –näyttelyyn ja navettarakennuksessa Fantastik plastik – Muovinen arki –näyttelyyn.

Omenakarnevaalit ovat myös herkkusuiden juhlaa. Maisteltavaa on jokaiseen makuun museon kahvilan omenaisista leivonnaisista ja lohi- ja lihakeitosta lähiruokayhdistys Kafferin uutispuuroon ja ruokateltta-alueen lettuihin, muikkuihin ja porokeittoon. Vohveleita ja  kahvia on saatavilla myös Lohjan kylät ry:n kahvilassa makasiinin kupeessa, ja erilaisia leivonnaisia, omenaleipää ja –hilloja useilla markkinakojuilla.

Variksenpelättimien SM kolmannen kerran

Osana Omenakarnevaaleja järjestetään Variksenpelättimien SM-kilpailut. Kilpailu on kaikille avoin, maksuton eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Sitäkin enemmän vaaditaan mielikuvitusta!  Pelätin voi olla uusi tai vanha, tuunattu tai varta vasten rakennettu. Vinkkejä edellisvuosilta löytyy osoitteesta www.omenakarnevaalit.fi.

Pelättimien tuodaan suoraan Omenakarnevaalit-tapahtuman Info-kojulle 22.9. klo 9 alkaen. Pelättimet saavat numeron, ja ne pystytetään markkina-alueelle yleisön ihaltaviksi.  Variksenpelättimelle saa keksiä oman tarinan ja nimen.
Parhaan pelättimen valitsee tuomari, mutta myös yleisö voi äänestää suosikkiaan. Tuomarina toimii Lohjan Vuoden 2012 Lauri sokerileipuri, St Honoren kondiittori Timo Stolpe. Äänestäneiden kasken arvotaan lähiruokayhdistys Kafferin herkkukori.

Pelättimistä kootaan näyttely Lohjan pääkirjaston Pähkinä-tilaan 26.9. – 5.10.2012.

20-vuotisnäyttely pääkirjastossa

Omenakarnevaalit on järjestetty Lohjalla vuosittain vuodesta 1992 alkaen. 20-vuotisen taipaleen kunniaksi on Lohjan pääkirjaston Pähkinä-tilassa avattu näyttely, jossa voi tutustua tapahtuman historiaan lehtileikkeiden, julisteiden ja valokuvien välityksellä. Näyttely on avoinna 5.10. asti ja sitä täydennetään Omenakarnevaalien jälkeen variksenpelätinkisan pelättimillä.

Omenakarnevaalit järjestää Omenakarnevaalit ry yhdessä Lohjan kaupungin ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Yhdistyksen tavoitteena on edistää kotimaisen omenan ja kasvisten tunnettuutta ja käyttöä sekä tehdä Lohjaa tunnetuksi omenakaupunkina.

Lisätietoja

Päivi Kallo Omenakarnevaalit ry puheenjohtaja  puh. 044 3145211

Helena Kontio Omenakarnevaalit ry sihteeri

 

Lehdistötiedote 26.9.2011

Omenakarnevaaleilla noin 3000 kävijää

Omenaa löytyi sellaisenaan, purkista ja pyyhkeistä

Omenakarnevaalit ja Variksenpelättimien SM-kilpailut keräsivät Lohjan museoalueelle noin 3000 vierasta launtaina 24.9. 2011. Aamun sateet eivät pelästyttäneet paikalle tulleita, ja vieraiden joukossa nähtiin myös ulkomaalaisia ryhmiä.

– Erityisen iloisia olemme lapsiperheiden määrästä, sillä tapahtumasta on haluttu tehdä kiinnostava koko perheelle, sanoo Omenakarnevaalit ry:n pj. Päivi Kallo.

– Sadettakin päin puskeneet kävijät osoittivat, että tapahtuma on kiinnostava, odotettu ja löytänyt kodin Lohjan museon alueelta, hän kiittelee.

Lapset saivat ajella hevokyydillä ilmaiseksi, kivuta museotraktorin penkille ja leikkiä Uusio-UIlan ja Bio-Paten mukana musiikillisessa kierrätysaisessa esityksessä. Bio-Pate myös puhalteli lapsille taikailmapalloja. Aikuiset kiersivät tunnelmallisilla markkinakojuilla joilla oli runsaasti erilaista sadonkorjuun tarjontaa ja käsitöitä. Omenaa oli myynnissä sellaisenaan ja siitä on tehty hillloja, piirakoita, leipiä tai vaikkapa sienen kanssa pikkelsiä ja omena-teemaa löytyi patalapuista, kasseista ja koriste-esineistä. Makasiinin tuoksuva omenalajikenäyttely oli menestys.

Omenatuotekisan voitti Saija Rahikan kehittelemä Omenaherkkupulla. Kilpailuun oli ilmoitettu myös mm. omenapohjainen minttuginihyytelö, omenahillo, omenapyyhe, -pannulappu ja -pannumyssykokonaisuus, omennainen saaristoleipä ja keraaminen omenatonttu.

Severi Syysviiru voitti pelätinkisan

Vuoden 2011 Variksenpelättimien SM-kilpailut voitti Severi Syysviiru, tekijöinä Liina Sillanpää ja Juho Räsänen. Kaikkiaan pelättimiä tuotiin markkinapellolle viitisentoista – kaikki erilaisia ja mitä mielikuvituksellisimpia.

Voittajan valinnut Laakspohjan kartanon isäntä Michael Hornborg totesikin, että valinta oli nyt tehtävä ulkonäön ei toimivuuden perusteella.

Voittajapelätin sekä muut pelättimet ovat nähtävillä Lohjan pääkirjastossa näyttelyssä, joka on avoinna 28.9. – 15.10. Siellä selviää myös, mikä pelätin oli kävijöiden suosikki. Äänestäneiden kesken arvotun Kotipuutarha-lehden vuosikerran voitti Matti Rinne Rautavaaralta.

Katariina Finnberg on uusi Omenatyttö

Lohjan uusi Omenatyttö on Katariina Finnberg. 18-vuotias Katariina käy Sibelius-lukiota ja harrastaa tanssia. Hän on hyväntuulinen, reipas ja luonteva esiintyjä, joka tuntee aitoa kiinnostusta kotikaupunkiaan kohtaan. Lohjalla on hänen mukaansa perheiden arki helppoa ja kulkuyhteydet isompiin kaupunkeihin toimivat. Hän nauttii Lohjanjärven ja harjun luonnosta ja sen liikuntamahdollisuuksista. Hän haluaisikin markkinoida lohjalaista luontoa entistäkin enemmän. Hän viihtyy myös paikallisissa kulttuuritapahtumissa.

Tuomariston yksituumainen kommentti oli: Vuoden 2011 Omenatytön ensikohtaamisesta syntyy hyvä fiilis. Katariina Finnberg oli myös Länsi-Uusimaan lukijoiden suosikki.

Omenatyttö valitaan vuosittain sanomalehti Länsi-Uusimaan järjestämässä kilpailussa. Omenatyttö on alueen pr-henkilö, jonka voi nähdä niin kaupungin mainoksissa kuin messuosastoilla sekä paikallisen liike-elämän ja yhdistysten järjestämissä tilaisuuksissa.

 

Lehdistötiedote 5.9.2011

Lohjan Omenakarnevaalit lähestyvät

– nyt pikaisesti valmistamaan variksenpelättiä

Lohjan Omenakarnevaalit lähestyvät aivan tuota pikaa. Karnevaaleja vietetään la 24.9. Lohjan Museon pihapiirissä. Nyt on korkea aika tuunata oma variksenpelätti kisakuntoon, sillä tapahtumassa valitaan jälleen SM- variksenpelätin ja kilpailuhan on kaikelle kansalle avoin!

Omenakarnevaaleilla on tänä vuonna kierrätysteema ja siihen liittyen paikalla on koko perheelle sopivaa ohjelmaa ja näytteilleasettajia. Uusio-Ulla ja Bio-Pate viihdyttävät kaiken ikäisiä hauskalla ohjelmallaan ja lapsille on tiedossa myös väritystehtäviä. Rosk’n Rollin kojulla on luvassa kierrätysneuvontaa ja mahdollisuus tutustua kompostorin toimintaan. Lohjan Lions Club Omenaisten osastolle voit tuoda vanhat silmälasit. Lasit jatkavat matkaansa Sri Lankassa sijaitsevalle kierrätysklinikalle, jossa ne hiotaan uusiokäyttöön ja annetaan uudelleen käyttöön apua tarvitseville.

Karnevaalien myyntialueelta löytyy mm. omenia, omenaisia herkkuja, valkosipuleita ja erilaisia säilykkeitä, leipää, omenamehua, muikkuja sekä paljon erilaisia käsitöitä. Tapahtumassa palkitaan paras omenatuote ja ilman muuta päivän kohokohtana julkistetaan vuoden 2011 Omenatyttö. Karnevaalikulkue lähtee Lohjan keskustasta klo 10.00 kohti museota ja museon raitilla kuullaan päivän aikana musiikkia ja nähdään tanssiesityksiä Lohjan tanhuajien ja Lumon soittajien toimesta. Marttojen kojulla voi vaihtaa hyviä omenareseptejä ja Lohjan kylien kokoama omenalajikenäyttely on museon makasiinin tiloissa. Tapahtumassa on nähtävillä Kovelan traktorimuseon traktoreita ja lapsille on luvassa ilmaista hevosajelua.

Tapahtumassa valitaan jälleen SM variksenpelätin ja tänä vuonna yleisökin saa äänestää suosikkiaan. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan Kotipuutarhalehden vuosikerta. Karnevaalien jälkeen variksenpelättimet siirretään näyttelyyn Lohjan pääkirjaston Pähkinäsaliin, jossa ne ovat nähtävillä 27.9.-16.10.2011 välisen ajan. Yleisön ääniä eniten saanut pelätti julkistetaan kirjaston näyttelyn avautuessa. Viime vuonna kilpailuun tuli mukaan yli 30 mitä mielikuvituksellisinta pelättiä. Kuvia viime vuoden kisasta löytyy osoitteesta www.omenakarnevaalit.fi.

Toivotamme kaikki tervetulleiksi sadonkorjuun iloiseen perhetapahtumaan!

Lisätietoja aiheesta: Lohjan Matkailupalvelukeskus 044-369 1309 tai Omenakarnevaali ry:n puheenjohtaja Päivi Kallo 044-314 5211.

*****

Omenakarnevaalit Lohjan museolla 24.9.2011

OHJELMA

9-15 Sadonkorjuuhenkiset myyntikojut

9 Omenakarnevaalien avaus

10 Sadonkorjuukulkue Lohjan torilta Lohjan museolle

10.45 Omenatyttöehdokkaat esittäytyvät

11 Uusio-Ullan ja Bio-Paten koko perheen musiikillinen tietoisku

12 Uusio-Ullan ja Bio-Paten koko perheen musiikillinen tietoisku

12.30 Paras omenatuote palkitaan

12.35 Omenatyttöehdokkaat leikkimielisessä kisassa

13.45 Uusio-Ullan ja Bio Paten koko perheen musiikillinen tietoisku

14.15 Variksenpelätin SM-kisa ratkeaa

14.30 Vuoden 2011 omenatytön valinta

Rosk’n Rollin kojulla kierrätysneuvontaa ja mahdollisuus tutustua

kompostorin toimintaan.

Uusio-Ullan Kierrätyskeitaalla biojätepussin tekoa, kierrätysohjeita

ja lapsille väritystehtäviä.

Satavuotiaan Lohjan Museon näyttelyt avoinna yleisölle.

Variksenpelätin SM-kilpailun pelättimet esillä markkinalueella.

Äänestäjien kesken arvotaan Kotipuutarha-lehden vuosikerta!

KARNEVAALIALUEELLA TAPAHTUU:

Lohjan Kylät ry:n Omenanäyttely ja lajiketunnistusta makasiinissa

Lohjan Marttojen Omenainen reseptinvaihtokoju

Bio Pate taikailmapalloineen

Ilmainen hevosajelu lapsille klo 10.30 – 14

Kovelan museotraktorit esillä

Puutarhuri esittelee museon puutarhaa päärakennuksen takana klo 10-14

Museokahvila avoinna

LUMO:n oppilaiden katusoittoa

Lohjanseudun tanhuujat esiintyvät

Tapahtumaan on vapaa pääsy!

Järjestäjä Omenakarnevaalit ry yhteistyökumppaneineen.

 Tiedote 20.4.2011

Omenakarnevaalit ja Variksenpelättimien SM-kilpailut Lohjalla 24.9.2011

 

Markkinapaikkojen myynti alkanut vilkkaasti

 

 

Perinteiset Lohjan Omenakarnevaalit järjestetään nyt toisen kerran Lohjan museon idyllisessä pihapiirissä ja ympäristössä 24. syyskuuta.

 

Omenainen sadonkorjuujuhla levittäytyy Lohjan museon idylliseen pihapiiriin ja ympäristöön 24. syyskuuta. Omenakarnevaalit keräsi viime vuonna päivän aikana museoalueelle arviolta 5000 kävijää.

 

Omenakarnevaalit on koko perheen tapahtuma, jossa nimensä mukaisesti juhlitaan kotimaista omenaa ja muuta syksyn satoa.

Luvassa on omenalajikenäyttely maistiaisineen asiantuntijoiden opastuksella ja markkina-alueella omenaa sellaisenaan sekä erilaisiksi herkuiksi jalostettuna. Lohjan Marttojen kojulla on viime vuoden tapaan omenareseptien vaihtopiste.

 

Omenakarnevaalien myyntipaikkojen varaus on lähtenyt hyvin liikkeelle ja jatkuu edelleen. Huhtikuun aikana paikan varanneet saavat sen tarjoushintaan. Myyntiin on tulossa omenaa ja muita sadonkorjuun tuotteita sekä käsitöitä. Viime vuonna tapahtuman henkeen somistettuja myyntikojuja oli yli 60.

 

Myyntipaikkoja voi varata Lohjan matkailupalvelusta p. 044 369 1309.

 

Oheisteemana karnevaaleilla on tänä vuonna kierrätys. Lapsia ja aikuisia viihdyttää ja opastaa Uusio-Ulla apunaan Bio-Pate. Rosk’n Rollin neuvojat tuovat paikalle oman toiminnallisen kierrätyspisteensä, jossa pääsee mm. kurkistamaan kompostorin sisälle.

Myös Variksenpelätinkilpailu sopii tähän kierrätysteemaan mainiosti. Viime vuoden mestaripelätin Felix Pönttö & pojat oli rakennettu vanhoista peltipurkeista.

 

Omenakarnevaalien ohjelmassa on mm. karnevaalikulkue Lohjan torilta museolle, hevoskyyditystä lapsille, vanhoja traktoreita, musiikkia ja tanssia ympäri aluetta. Satavuotisjuhlaa viettävän Lohjan museon näyttelyt ovat tapahtuman ajan avoinna yleisölle.

 

Omenakarnevaalien kohokohtana on perinteinen Omenatytön valinta. Kilpailun järjestää sanomalehti Länsi-Uusimaa.

  

Variksenpelättimien SM-kilpailut

 

Ensimmäiset Variksenpelättimien SM-kilpailut järjestettiin Lohjalla viime syksynä. Kilpailu oli menestys: paikalle tuotiin kolmisenkymmentä erilaista, perinteistä ja mielikuvituksellista pelätintä.

 

Kilpailuun osallistutaan tänäkin vuonna tuomalla oma pelätin aamulla suoraan tapahtumapaikalle, ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

Pelättimet pystytetään markkina-alueelle päivän ajaksi ja yleisö voi äänestää suosikkinsa.

Pelätinkisan satoa voi käydä ihastelemassa tapahtuman jälkeen Lohjan pääkirjaston Pähkinä-tilassa kolmen viikon ajan.

  

Omenakarnevaalit järjestää vuosittain Omenakarnevaalit ry.

 

Lisätietoja:

Päivi Kallo, Omenakarnevaalit ry:n puheenjohtaja p. 044 3145211

Lohjan matkailupalvelu p. 044 369 1309

www.omenakarnevaalit.fi

Tiedote 27.9.2010

Omenakarnevaalit Lohjan Museolla saivat riemuisan vastaanoton

Yleisöryntäys: päivän aikana noin 5000 kävijää

Lohjan Omenakarnevaaleja on järjestetty jo yli 20 vuotta. Tänä vuonna karnevaalit siirrettiin kaupungin keskustasta Lohjan Museon pihapiiriin ja ympäristöön. Tapahtumapaikan siirtyminen museolle sai erittäin positiivisen vastaanoton tapahtumakävijöiltä ja myyjiltä.

Museon alueella oli yli 60 myyntikojua, joissa kaupattiin pääsääntöisesti sadonkorjuun satoa sekä käsitöitä. Omenalla herkuteltiin mm. lettujen, vohveleiden, kakkujen ja omenamehun muodossa. Usealta myyjältä tuotteet loppuivat kesken ennen tapahtuman päättymistä, mikä osoittaa, että tapahtumakävijät olivat tulleet paikanpäälle ostoksille. Marttojen kojussa sai vaihtaa hyviä omenareseptejä niin että jätti oman reseptin saadun uuden tilalle. Omenaisia reseptejä oli myös ilmaiseksi jaossa. Kovelan traktorimuseon kahden 1950-luvun traktorin penkillä nähtiin päivän aika lapsia jatkuvana virtana, samoin hevosajelulle riittilapsia. Museon makasiinissa tuoksui omena kun tiloissa esiteltiin paikallisia omenalajikkeita ja myytiin omenaa.

Lapsia viihdytti Pelle Pappa ja Miauskis –kissa ja vähän vanhempaa väkeä nauratti Oinoska –show. Päivän ohjelman kruunasi 2010 Omenatytön valinta ja valituksi tuli lohjalainen Annika Ekqvist.

Aurinkoisen päivän aikana järjestäjät arvioivat, että kävijöitä kuuden tunnin päivätapahtumassa oli vähintään 5000. Tapahtuma houkutteli etupäässä paikalle lähialueen lapsiperheitä, mutta nähtiinpä joukossa myös Pietarista saakka tullut turistiryhmä, jotka olivat varta vasten saapuneet Lohjalle karnevaalien vuoksi. Ryhmän edustaja kertoi, että tapahtuma oli heillekin varsin positiivinen kokemus ja tulevat ehdottomasti ensi vuonna uudelleen.

Karnevaaleilla järjestettiin myös Variksenpelättimien SM-kilpailu ja kaikkiaan tittelistä kisasi 26 hyvin erilaista pelätintä. Pelättimet olivat varsin luovia ja suuritöisiä ja katsojien kommentit olivatkin ylistäviä näitä taideteoksia kohtaan. Voiton kisassa vei Riitta Gustavssonin rakentama pelätin nimeltä Felix Pönttö & pojat. Kilpailuun osallistuneet pelätit kootaan Lohjan pääkirjaston Pähkinäsaliin näyttelyksi 29.9. – 8.10. väliseksi ajaksi.

Tapahtuma Museolla ja Makasiinin takaisella pellolla osoitti, että alue toimii erittäin hyvin tällaisen tapahtuman järjestämisessä. Peltoalue on pitkään ollut lähes hyödyntämätön ja nyt tapahtuman myötä pelto ympäristöineen osoitti, miten loistava tapahtumapaikka siihen voitaisiinkaan saada. Alue on lähellä keskustaa, näköetäisyydellä kirkosta ja silti niin luonnon keskellä ja maalaismaisemassa. Lauantai osoitti, että nyt on Omenakarnevaalit löytäneet paikan, jonne se aidosti sopii ja mahtuu myös kasvamaan tarpeiden mukaisesti.

Omenakarnevaalit järjestää vuosittain Omenakarnevaalit ry. Lisätietoja tapahtumasta Lohjan Matkailupalvelukeskus 044- 369 1309 tourist(at)lohja.fi.

Omenakarnevaalit ry:n puolesta

Minna Ermala

Matkailusihteeri/Turistsekreterare

Lohjan Matkailupalvelukeskus

Lojo Turistservicecentrum