Omenaketsuppi à la Jouni Toivanen
1kg paloiteltuja pestyjä omenoita
1dl omenaviinietikkaa
1dl sokeria
2kpl tähtianis
5kpl neilikka
1kpl kanelitanko
1/2tl suolaa
Laita kaikki aineet kattilaan ja keitä 10 minuutin ajan kannen alla. Nosta pois liedeltä ja anna maustua 20 minuuttia. Poista mausteet ja soseuta ketsuppi blenderissä tai sauvasekoittimella. Tarjoa esimerkiksi paistettujen sienien kera, hampurilaisessa, silakoille tai juuresten kanssa.
Yksinkertainen annos piirakkavuokaan tai kaksinkertainen uunipellille
1 muna
150 gr margariinia
1½ dl sokeria
1½ dl kermamaitoa
3 dl vehnäjauhoa
1½tl leivinjauhetta
Omenalohkoja, kanelia, sokeria
Sokeri ja margariini vatkataan keskenään, lisätään muna ja kermamaito, viimeksi jauhot joihin on sekoitettu leivinjauhe.
Pinnalle painetaan omenlohkoja, päälle sokeria ja kanelia
Ohje: Marita Kunttu, Lohja
HELENAN TUMMA OMENAKAKKU
Huom. Helena käyttää mittana 450 gr hunajapurkkia
2 rkl kaakaojauhetta
1 mitta kokojyväjauhoa
1 mitta vehnäjauhoja
1 mitta sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
1 mitta piimää
½ mittaa voita
Muutama tippa karvasmanteliöljyä
2 litraa omenalohkoja
Laktoositon ja gluteiiniton versio:
2 rkl kaakaojauhetta
1,5 mittaa tattarijauhoa
0,5 mittaa Maizenaa
1 mitta hedelmäsokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1 mitta laktoositonta piimää
½ mittaa laktoositonta pullomargariinia tai öljyä
2 litra omenalohkoja
Kuivat aineet sekoitetaan huolellisesti. Piimä ja rasva lisätään. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Peitä omenalohkoilla. Kotimaiset omenat voi jättää kuorimatta. Jos käytät makeita omenia, ei tarvita välttämättä sokeria erikseen päälle ripoteltavaksi. Paistetaan uunissa 180 asteessa 40 min.
Leikkaa jäähtyneenä noin 4 cm neliöiksi. Pinnalle voi ripotelle kookoshiutaleita tai nonparelleja.
Sopii pakastettavaksi
Voit myös paistaa muffinivuoissa. Tulee noin 30 kpl.
Resepti: Helena Heijas, Lohja
LAKTOOSITON HELENAN OMENAKAKKU
Huom. Helena käyttää mittana 450 gr hunajapurkkia
2 rkl kaakaojauhetta
1 mitta kokojyväjauhoa
1 mitta vehnäjauhoja
1 mitta sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
1 mitta piimää
½ mittaa voita
Muutama tippa karvasmanteliöljyä
2 litraa omenalohkoja
Laktoositon ja gluteiiniton versio:
2 rkl kaakaojauhetta
1,5 mittaa tattarijauhoa
0,5 mittaa Maizenaa
1 mitta hedelmäsokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1 mitta laktoositonta piimää
½ mittaa laktoositonta pullomargariinia tai öljyä
2 litra omenalohkoja
Kuivat aineet sekoitetaan huolellisesti. Piimä ja rasva lisätään. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Peitä omenalohkoilla. Kotimaiset omenat voi jättää kuorimatta. Jos käytät makeita omenia, ei tarvita välttämättä sokeria erikseen päälle ripoteltavaksi. Paistetaan uunissa 180 asteessa 40 min.
Leikkaa jäähtyneenä noin 4 cm neliöiksi. Pinnalle voi ripotelle kookoshiutaleita tai nonparelleja.
Sopii pakastettavaksi
Voit myös paistaa muffinivuoissa. Tulee noin 30 kpl.
Resepti: Helena Heijas, Lohja
GLUTEENITON AMERIKKALAINEN OMENAKAKKU
3 – 5 omenaa
75 g voita tai margariiniia
1 dl hienoa sokeria
1 muna
1 dl kermaviiliä tai jogurttia
2 ½ dl jauhoja (gluteenittomia)
1 ½ tl leivinjauhetta
2 -3 rkl sokeria
kanelia
Poista omenista siemenkodat ja viipaloi ne.
Vaahdota rasva ja sokeri.
Lisää muna hyvin vatkaten ja sen jälkeen kermaviili tai jogurtti.
Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos.
Kaada taikina hyvin voideltuun ja korppujauhotettuun (glut.) vuokaan ja painele omenaviipaleet tiheään riviin taikinan pintaan.
Voit käyttää useampiakin omenoita jos haluat.
Ripota pinnalle sokeri ja kaneli.
Paista kakkua 30 – 35 min. kunnes se on kypsä ja omenat pehmeitä.
Tarjoa kylmän kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kera.
(Olen tehnyt tätä kolminkertaisena isolle uunipellille).
GLUTEENITON OMENAPAISTOS
n. 1 kg happamia omenoita
n. 2 tl kanelia
Kuorrutus:
50 g voita
1 prk ruokakermaa
2 dl sokeria
3 ½ dl isoja kaurahiutaleita
Tarjoiluun:
Vaniljakastiketta ja jäätelöä
Poista omenoista siemenkodat. Kuori ja viipaloi omenat. Levitä viipaleet uunivuokaan ja sirota niille kanelia. Sekoita ja kiehauta kuorrutuksen aineet kattilassa. Levitä kuorrutus omenoille.
Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia.
Peitä vuoka tarvittaessa leivinpaperilla ettei paistoksen pinta tummu liikaa.
Tarjoa vanilliinikastikkeen tai jäätelön kanssa.
GLUTEENITTOMAT OMENAMUFFINSIT (n. 20 kpl)
150 g margariinia tai voita
1 ½ dl sokeria
1 muna
1 dl sokeroitua omenasosetta
(1 tl kanelia)
3 dl jauhoja (gluteenittomia)
1 tl leivinjauhetta
Lämmitä uuni 225 asteeseen.
Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää muna ja vatkaa voimakkaasti.
Sekoita joukkoon omenasose ja mahdollisesti kaneli.
Lisää jauhoseos, johon on sekoitettu leivinjauhe.
Jaa taikina muotteihin ja paista muffinseja uunin keskiosassa n. 12 minuuttia.